Mr. Artis

Μια νέα διαδικτυακή καινοτομία βρίσκει το δρόμο της στην κυπριακή αγορά λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με σκοπό να προωθήσει  το καλλιτεχνικό προϊόν και να φέρει στην επιφάνεια ντόπιους δημιουργούς.

Πρόκειται για το Mr.Artis (mrartis.com), το όνομα του οποίου προέρχεται από την λατινική λέξη «καλλιτέχνης». Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαδικτυακή αγορά (marketplace) που απευθύνεται σε Κύπριους δημιουργούς, οι οποίοι μέσα από την τέχνη τους έχουν δημιουργήσει ένα προϊόν και αναζητούν χώρο να το πουλήσουν.

Στην ιστοσελίδα του Mr.Artis, αναμένεται να υπάρχουν προϊόντα που αφορούν την ανδρική, γυναικεία και παιδική ένδυση, είδη τέχνης όπως πίνακες, προϊόντα διακόσμησης του σπιτιού κάθε είδους και βιολογικά προϊόντα ομορφιάς. Όλα τα προϊόντα θα είναι χειροποίητες δημιουργίες από καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, όμως δεν έχουν βρει τρόπο να τα διαθέσουν στην αγορά.
«Στην ουσία είναι κάτι κυπριακό. Είναι κυπριακή εταιρεία και δίνουμε πιο πολύ σημασία σε Κύπριους, κυπριακά καταστήματα, μικροπωλητές και local brands», εξηγεί ο Ανδρέας Γεωργίου CEO της εταιρείας.

Σε αυτό το σημείο εμπίπτει και το hashtag #supportthelocals (στήριξη στους ντόπιους). Πίσω από αυτό βρίσκεται και η φιλοσοφία στήριξης προς τους ντόπιους δημιουργούς αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο κ. Γεωργίου εξηγεί ότι από εκεί γεννήθηκε η ιδέα.

«Ήταν μέσα από προσωπικές εμπειρίες και φίλους που ασχολούνταν με σχετικούς τομείς και δυσκολεύονταν να προωθήσουν τη δουλειά που κάνουν ή να τους μάθει ο κόσμος. Είναι πολύ δύσκολο να κάνει κάποιος ένα δικό του site, να το συντηρήσει και να το διαφημίσει είτε για οικονομικούς λόγους είτε λόγω έλλειψης γνώσεων. Συνήθως αυτοί που ασχολούνται με χειροποίητες κατασκευές δεν έχουν το χρόνο γιατί εργάζονται στις δημιουργίες τους».

Το marketplace θα προσφέρει στους ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες/πωλητές τα απαραίτητα εργαλεία έτσι ώστε να δημιουργήσουν το δικό τους διαδικτυακό κατάστημα. Παράλληλα, προσφέρονται πακέτα τα οποία θα βοηθούν στην προώθηση των καταστημάτων μέσω των κοινωνικών δικτύων παρέχοντας την τεχνογνωσία για μια πιο ολοκληρωμένη στρατηγική marketing.

Ο κ. Γεωργίου, παρατηρεί πως στον συγκεκριμένο τομέα της αγοράς υπάρχει ένα κενό και ότι ο κόσμος θέλει να πουλήσει ένα προϊόν και δεν ξέρει τον τρόπο. «Είτε είναι χρονοβόρα διαδικασία, είτε κοστίζει ακριβά. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Βρίσκεις ένα πίνακα 10 ευρώ από μια γνωστή αλυσίδα γιατί το διαφήμισε σωστά και μια κοπέλα που έχει δουλέψει πάνω στο πίνακα 5-6 ώρες δεν μπορεί να το προωθήσει για να το αγοράσει ο κόσμος. Όλοι αγοράζουν αυτό που έχει και ο γείτονας. Βρίσκεις τα ίδια προϊόντα σε όλα τα σπίτια γιατί είναι η εύκολη λύση».

Μέχρι στιγμής πάντως, υπάρχει πολύ ενδιαφέρον από πλευράς δημιουργών και καταστημάτων και ήδη μετράει μερικές δεκάδες συμφωνίες. Στόχος να προσεγγιστούν πάνω από 1000 δημιουργοί και καταστηματάρχες. Όσον αφορά τα πακέτα που θα προσφέρονται προς τους καταστηματάρχες αυτά θα δημοσιευτούν περί τα τέλη του έτους.

Επίσης, πίσω από την ιστοσελίδα υπάρχουν ομάδες ατόμων που ασχολούνται με τα κοινωνικά δίκτυα και τεχνικοί, ενώ υπάρχει συνεργασία με εταιρεία που θα παρέχει βίντεο animation στα οποία θα δίνονται οδηγίες για το πως μπορεί ο χρήστης να κάνει το δικό του κατάστημα.

Το marketplace του Mr.Artis αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του αρχές Δεκεμβρίου, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. «Ο σκοπός μας είναι να μπορεί να πωλήσει παγκύπρια κάποιος που μπορεί να είναι στην άλλη άκρη της Κύπρου» καταλήγει ο κ. Γεωργίου.

Μάριος Ρούσσος.

Source: Philenews